kinderarbeid

Datum: maandag 12 juni Internationale dag teen Kinderarbeid

Jaarlijks is op 12 juni de Internationale Dag tegen Kinderarbeid. Dat betekent dat wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor kinderen die noodgedwongen arbeid moeten verrichten.

Volgens de cijfers van UNICEF (de kinderorganisatie van de Verenigde Naties) zijn 150 miljoen kinderen betrokken in kinderarbeid. Arbeid heeft voor kinderen een negatieve invloed heeft op hun lichamelijk, geestelijk, sociaal en educatieve ontwikkeling. 1 op 4 kinderen in de leeftijdscategorie 5 tot 14 jarigen verricht ronduit gevaarlijk werk. De gemeten percentage kinderarbeid is het hoogst in Afrikaanse sub-Sahara landen.

In nog veel te veel landen moeten kinderen bijdragen om te helpen in het levensonderhoud van het gezin te voorzien, omdat de ouders niet voldoende verdienen.

Kinderen werken: Krijg een indruk
als huissloofjes
in steengroeven Breaking rocks
in goud- diamantmijnen Mineral miners
op vuilnisbelten Dump site
in de seksindustrie
op plantages of
in fabrieken Labour in Yemen

Ze kunnen hierdoor niet gewoon kind zijn, laat staan scholing of een studie te volgen.
De omstandigheden waaronder deze kinderen moeten werken zijn vaak erbarmelijk, geen beschermende kleding, geen vaste werktijden, geen veilige werkplek, ze komen vaak in aanraking met gevaarlijke stoffen of verrichten hun werk in gevaarlijke omstandigheden.
In mijnen worden ze vaak ingezet omdat ze klein zijn.
Al met al een situatie waarvan ze zowel geestelijk als lichamelijk onder lijden.

Meer lezen over kinderarbeid in de wereld Gegevens van UNICEF de kinderorganisatie van de Verenigde Naties

De AIDS- en ebola epidemieën in Afrika en Azië is er de oorzaak van dat veel kinderen wees zijn geworden en alleen op de wereld staan. De gemiddelde leeftijd in diverse Afrikaanse landen ligt vooraan in de twintig jaar.
Kinderen worden vaak door familie en of lokale initiatieven opgevangen echter deze wezen moeten vroeg op eigen benen staan, om in hun levensonderhoud te voorzien gaat vaak veel tijd zitten, waarin zij geen scholing of studie kunnen volgen. Vaak worden zij het slachtoffer van uitbuiting (zie hiervoor).

Ruim 300.000 kinderen zijn alleen op de vlucht om weg te komen van geweld, oorlog, een rampgebied of armoede. Zij volgen vaak moeilijke en gevaarlijke routes en indien zij het niet alleen kunnen vragen zij mensensmokkelaars om hulp met als gevolg dat zij (criminele) diensten moeten verrichten om hun overtocht te betalen. Meer lezen over kinderen op de vlucht.
kinderen op de vlucht.

Alleen een verbetering van de lokale levens- en arbeidsomstandigheden zorgt voor een toekomstperspectief in hun eigen land. Alleen dat zal hen motiveren om hun toekomst in eigen land vorm te geven.

Het MCB onderschrijft de doelen van UNICEF en UNICEF team Breda en roept op om doeltreffende initiatieven te steunen om zo bij te dragen aan een goede toekomst in het land van herkomst.

Print Friendly, PDF & Email