Ondanks het zeer warme weer waren er zeker 120 mensen naar het Groenendijkplein in Breda-Noord, waar de Vredesduif staat, gekomen om de eerste viering en herdenking van de afschaffing van de slavernij in Breda bij te wonen. Het was een veelkleurig publiek en veelkleurige sprekers.
Philip Oronsaye, afkomstig uit Nigeria heette iedereen welkom, waarna de uit Suriname afkomstige groep Moksi Lobi een openingsnummer uitvoerde. Daarna was Mevrouw Ashna Beinaar uit Amsterdam , die de relatie Breda en slavernij uitlegde, waarbij zij met name inging op de geschiedenis van de ex-gouverneur van Suriname Wigbold Crommeling die Huize Assendelft in de Nieuwstraat, waar nu hotel Nassau staat, opkocht en 3 slaven meebracht uit Suriname. Verder vertelde ze dat de Vrede van Breda ook betekende het begin van de kolonisatie en dus ook van de slavernij in Suriname. Nederland schafte de slavernij zeer laat af, pas op 1 juli 1863 en toen duurde het nog tien jaar voordat de slaven vrij waren, omdat de eigenaars van de plantages vrijgekocht moesten worden.
Namens de gemeente legde wethouder Daan Quaars een bloemstuk bij de Vredesduif om al de slaven die geleden hadden te herdenken. en juichte het initiatief van de verschillende organisaties toe zoals Amnesty International, Stichting Hart voor Breda-Noord, Jara, Stichting Marokkaanse jongeren, Augustinusparochie, Mondiaal Centrum, Raffy en Lale, waardoor het ook breed gedragen werd. Verschillende buurtbewoners spraken over het thema zoals Anna Wijnen over Bolivia, Roy Emanuels over het belang van de opvoeding en onderwijs in het thema, William Akaffu over Ghana.
Tenslotte sprak ook de voorzitter van de wijkraad Breda-Noord Leo van den Berg lovende woorden over het initiatief.
De Viering werd verder opgeluisterd door prachtige liederen van Anouschka Stulting en Germaine en tot slot nog indrukwekkende muziek van Moksi Lobi.
De initiatiefnemers zijn voornemens om een Stichting op te richten in navolging van Tilburg en Rotterdam, zodat het thema ook meer aandacht krijgt in het onderwijs en er volgend jaar nog meer mensen komen.