‘ Wij hebben hier geleerd wat vrijheid betekent’

Alem en Asmerom zijn twee jonge mannen, die beiden ongeveer 2 jaar in Breda wonen. Ze hebben elkaar hier ontmoet. Zij vertellen hoe ze hier in Nederland ervaren wat vrijheid is, maar maken zich ook zorgen. Want veel jonge vluchtelingen zijn ook hier nog steeds bang, omdat de macht van de Eritrese dictatuur zich tot in Nederland en andere West-Europese landen uitstrekt.

Beiden willen hierover niet zwijgen, want dat is nu net wat vrijheid voor hen betekent.

Vrijheid

Alem:” Ik ben met mijn vrouw naar Nederland gekomen, inmiddels hebben we ook een kindje. Ik werk ontzettend hard om de taal te leren en wordt inmiddels ook gevraagd om te tolken.” Zijn Nederlands is bijzonder goed, Asmerom gebruikt nog af en toe Engels om zijn verhaal duidelijk over te brengen. “ Hier merken wij pas echt wat vrijheid inhoudt. Als ik iemand wil bezoeken in Utrecht of zo, dan ga ik daar gewoon naar toe en ik kan ook weer gewoon terug naar huis. We kunnen met iedereen praten, je mag zeggen wat je denkt. Het is fijn om met Nederlanders in contact te komen, je leert de taal en de gewoontes zo beter kennen. Wij zijn heel dankbaar voor deze kans en willen heel hard werken.“ Alem: “ Omdat ik nu redelijk Nederlands spreek, kan ik nu pas aan mensen hier vertellen wat ik heb meegemaakt. Hoe ik ben opgesloten in de gevangenis, dat martelen standaard is, dat ik mijn vader maar een maand per jaar kon zien omdat hij zijn leven lang in het leger moest, hoe verdrietig ik ben omdat ik niet bij mijn moeder , broers en zussen kan zijn. Daardoor komen veel hele nare herinneringen weer terug.” Asmerom komt uit een gezin met 8 kinderen, waarvan er inmiddels 6 gevlucht zijn, ze zijn over de hele wereld verspreid. Dankzij mobiele telefonie kunnen ze af en toe contact leggen met hun familie daar.

Niet helemaal vrij

Wat veel Nederlanders niet weten is dat dit niet de eerste generatie Eritreërs is die naar Nederland is gevlucht. “ Tijdens de strijd om onafhankelijkheid tegen Ethiopië zijn veel mensen naar Europa gevlucht, niet door de woestijn maar per boot of vliegtuig. Onder hen zijn tegenstanders van het huidige regime. Maar er zijn er ook veel die Isayas Afewerki steunen en nauwe contacten hebben met de ambassade. Veel vluchtelingen van nu zijn dan ook bang omdat informatie wordt doorgespeeld.” Asmerom is politiek zeer uitgesproken, hij hoort tot de oppositie. “ Ik weet dat dat zelfs hier in Nederland een risico oplevert, maar ik zal mijn mond niet houden. De wereld moet weten hoe lang de arm van de regering daar is. Ik kan ook niet begrijpen dat de Nederlandse regering erkent dat het regime daar misdaden tegen de menselijkheid begaat, maar dat hier wel gewoon een ambassade is van waaruit Eritrese vluchtelingen hier in de gaten gehouden worden.”

DOOR JOYCE VAN ZIJL — Weekblad Bode

Print Friendly, PDF & Email