Op 29 oktober 1944 verdreef de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek de Duitse bezetter uit Breda. Stichting Kristallnachtherdenking Breda e.o. wil deze bevrijding herdenken op 20 oktober a.s. in de synagoge, Schoolstraat 16, Breda.

Programma
13:30 – 14:15Lezing door Philip Soesan, voorzitter Joodse Gemeente Breda
14:15 – 14:25De namen van weggevoerde en omgekomen Joden worden
14:25 – 14:45Korte rondleiding langs een aantal Joodse huizen

Boekje

Tijdens de bijeenkomst in de synagoge wordt een boekje aangeboden met als titel: ‘Wel bevrijd, maar niet vrij”. In dit boekje worden persoonlijke verhalen verteld vanuit de joodse gemeenschap.

Dit boekje is een oproep om alert te zijn en waakzaam. Zodat samenlevingen niet uiteen worden gespeeld. Een oproep om ervoor te zorgen dat we echt een samenleving blijven. Daarom vertellen we verhalen. Luisteren we naar getuigenissen. Echte verhalen van echte mensen. En brengen we die samen. Dan herdenken en vieren we niet alleen, maar werken we aan onze toekomst. Aan een betere wereld.

Opgave

Opgave voor de bijeenkomst in de synagoge: Yvonne de Lege:
y.delege@radar.nl y.delege@radar.nl, 06-25251055.Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

boekje later ophalen

Indien u niet in staat bent om de bijeenkomst te bezoeken, maar wel graag in bezig wil komen van het boekje, dan kunt u dit afhalen bij het Mondiaal Centrum, Roland Holststraat 71, 4819 HP Breda.
Ook tijdens de Kristallnachtherdenking van 10 november zullen de boekjes aanwezig zijn.

Kristallnachtherdenking

Dit jaar zal vanwege sabbat de Kristallnachtherdenking niet op 9 november,maar op zondagmiddag 10 november plaatsvinden. In de kathedraal zal de nieuwe directeur Gerdien Verschoor de lezing verzorgen. De tocht begint bij de kathedraal en zal via de joodse synagoge eindigen bij de Marokkaanse moskee.

Print Friendly, PDF & Email