Opening Vredesweek in Mondiaal Centrum Breda

Levensverhaal, van daar naar hier…

Op zaterdag 15 september vanaf 13.00 uur zal de opening van de Vredesweek plaatsvinden in het Mondiaal Centrum aan de Roland Holsstraat 71.

Het thema van dit jaar is Generaties voor Vrede. Oud en jong kunnen veel aan elkaar hebben op weg naar een vreedzame wereld, oudere generaties delen hun verhalen met jongeren, zodat die van hun ervaring kunnen leren. Jongere generaties halen inspiratie uit bijzondere rolmodellen -binnen hun familie of in de wereldgeschiedenis zoals het voorbeeld van Nelson Mandela, Martin Luther King, Indira Ghandi en vele anderen. In Noord Amerika staan jongeren massaal op tegen wapengeweld. Het is wel duidelijk dat je vrede en het met elkaar omgaan kunt leren.

Door de komst van vluchtelingen zien we opnieuw dat vrede niet vanzelfsprekend is. Oorlogsherinneringen en trauma’s spelen in dit geval op de achtergrond mee, maar in alle gevallen speelt de eigen culturele achtergrond mee. De grote vraag en uitdaging is nu nog is er een samenleving mogelijk waarbij de verschillende culturen een plek hebben en vreedzaam samenleven. Dit is een thema waarbij stilgestaan wordt in alle geledingen van de maatschappij en iedereen heeft er iedere dag mee te maken.

De werkgroep Vredesweek van het Mondiaal Centrum heeft nu een vijftal mensen uitgenodigd om hun levensverhaal te vertellen, hoe hun proces van daar naar hier is verlopen. Ze komen respectievelijk uit Syrië, Eritrea, Hongarije, Marokko en Turkije en ieder heeft op zijn manier een plaats verworven in de Nederlandse samenleving. Hoe open of gesloten is de Nederlandse samenleving en welke successen of tegenslagen heeft ieder ervaren.

Na de persoonlijke interviews, die opgeluisterd worden door Machmud Allasadi, een in Breda wonende Syriër zal er onder leiding van Rajitha Kanchenapali lachyoga plaatsvinden, waar ieder zich kan relaxen.
Het culturele programma wordt afgesloten met Syrische dansmuziek en op het einde zijn er nog Koerdische, Marokkaanse en Chileense hapjes met frisdrank, koffie en thee.

Meer informatie via www.mondiaalcentrumbreda.nl

Lees hier een vrije impressie van Anneke over reizen in bezet gebied

Foto-impressie van Vredesweek 2018
[Best_Wordpress_Gallery id=”137″ gal_title=”Vredesweek-2018″]

[Best_Wordpress_Gallery id=”138″ gal_title=”2018 Vredesweek lachyoga”]

Lees hier: het verslag over de “aftrap” van de Vredesweek 2018

Print Friendly, PDF & Email