Vredeswandeling
Valkenbergpark Breda, ingang Catharinastraat
19 september 13:50 uur
Vredesweek start met vredeswandeling
Poosplaatsen voor rust en bezinning
BREDA – Volgende week wordt de nationale Vredesweek gevierd, onder het motto: “Vrede verbindt het verschil”. Vanwege de coronapandemie is de Bredase Vredesweek aangepast, maar wordt zeker zo gedreven gevierd als voorgaande jaren. Zaterdagmiddag om 13.50 vindt de aftrap plaats met een vredeswandeling die start bij de ingang van het Valkenberg aan de Catharinastraat.
Sleutel
Door de coronapandemie worden bestaande verschillen in onze samenleving zichtbaarder dan ooit. Juist daar gaat het over in de komende Vredesweek. Het gaat erom verschillen die te slechten door elkaar beter te leren kennen en te respecteren; in cultuur, gebruiken, huidskleur en religie, in plaats van te blijven hangen in het eigen gelijk. Kennen en gekend worden verbindt mensen en is de sleutel tot een vreedzame samenleving. Reden voor Vredesorganisatie PAX om deze Vredesweek het thema ‘Vrede verbindt het verschil’ mee te geven.
Ambassade
Het Mondiaal Centrum Breda (MCB), één van de tachtig Nederlandse PAX-Ambassadeurs van Vrede, heeft in dat verband voor de komende Vredesweek een tweetal activiteiten op touw gezet. Naast de vredeswandeling verzorgt Erwin Ruigrok op donderdagavond 24 september om 19.30 uur in het MCB een lezing over het thema. Bij de te houden wandeling zal een viertal mensen op poosplaatsen het woord nemen en over hun ervaringen vertellen.
Vertellers
Anton Overboom, natuurkundige, filosoof en dichter, zal optreden in de historische tuin van het Begijnhof, Carla Marcelissen, uitgezonden naar kamp Moira zal over haar ervaringen op kamp Lesbos spreken, Philip Oronsaye, genomineerd voor de Vredesprijs 2020, zal spreken in het Sonsbeekpark. Als laatste spreekt de Russische activiste Anna Dvornichenko in het MCB over de onderdrukking van de LHBTI-ers in Rusland. Met een hapje en drankje wordt de wandeling rond 17u. afgesloten.
Cultuurnacht
Anton Overboom, wil van zijn optreden wel een tipje van de sluier oplichten. Als natuurkundig docent heeft hij gaandeweg zijn loopbaan een act ontwikkeld waarvan de bezoekers van de Bredase cultuurnacht 2020 en Plein Air al kennis hebben mogen nemen. Hij begon hiermee toen hij als jonge docent een aantal jaren les gaf aan studenten in Botswana. “Daarbij gebruikte ik allerlei attributen om de les te visualiseren, heel praktisch en simpel,” vertelt hij.
Concept
“Dat concept heb ik doorontwikkeld. Nu sta ik er niet meer mee voor de klas maar voor het publiek. Dat mag een attribuut kiezen, waarna ik het daarbij passende verhaal vertel of gedicht voordraag,” legt in hij in het kort zijn voorstelling uit. “Op deze manier zoek ik verbinding (contact) met mensen, iets dat overigens op vele andere manieren ook kan. Vrede is voor mij een belangrijk gegeven, ook in thuissituaties. Door met elkaar in gesprek te gaan en te blijven kan je de ontstane geschillen en verschillen overbruggen en er respectvol mee omgaan.”
Samenbrengen
“Breda brengt het samen, is de gemeentelijke slogan. Wel, in de vredeweek hoop ik met de andere sprekers en deelnemers er een steentje aan bij te dragen.”
Deelname is gratis maar wél met opgave van naam en telefoonnummer. Opgave via formulier op deze pagina