Verslag Vredeswandeling 2020
Vrede verbindt het verschil
Vrede verbindt het Verschil.
40 deelnemers liepen zaterdag 19 september mee met de Vredeswandeling. Het Mondiaal centrum organiseert jaarlijks de wandeling tijdens de Vredesweek. motto van dit jaar is ‘Vrede Verbindt het verschil. De wandeling voerde langs markante plekken en bijzondere sprekers.
In de prachtige tuin die gelegen is achter de pastorie van het Begijnhof, vertelde Anton Overboom zijn verhaal. Hoe hij contact maakte met de leerlingen in een dorp in Botswana door hun namen uit zijn hoofd te leren.
Onder aanvoering van dominee Roel Knijf en van dominee Ton van Prooien Vervolgde de wandeling naar de tuin van de Lutherse kerk aan het Stadserf. Hier sprak Carla Marcelissen over haar werk in het kamp Moira op Lesbos en hoe verschrikkelijk het was dat het kamp is afgebrand.
Vervolgens ging het via de Grote Markt naar het Sonsbeeckpark waar Bredanaar Philip Oronsaye sprak over zijn 30 jaar in onze stad. De andere gewoontes zoals strikt om 18.00 uur eten en zeker niet zonder afspraak iemand mee te laten eten. Zijn worsteling tussen het Nigeriaan zijn en Nederlander.
Aangekomen in het Mondiaal Centrum nam Anna Dvornichenko ons mee in haar strijd in Rusland voor gelijke rechten voor de LHTB+ gemeenschap. En de pijn van haar vernedering doordat zij als extremist werd aangezien. Ook haalde ze maar de moeilijkheden Aan die homo’s en lesbiennes dagelijks ervaren in de Nederlandse asielzoekerscentra.
Organisator Jan Hopman:” stuk voor stuk indrukwekkende verhalen waar als rode draad het thema van de Vredesweek doorheen liep ‘Vrede verbindt het verschil’. Zo belangrijk is het om verbindingen tussen mensen en culturen te maken”.
Tot slot is de expositie van Moussa Arriba, afkomstig uit Marokko, geopend. De toont zijn religieus geïnspireerde werk. De expositie is op afspraak te zien op woensdag en vrijdag van 10.00 uur tot twaalf uur. Mail even naar communicatie@mondiaalcentrumbreda.nl om te reserveren.