Broeders van Huijbergen in Breda

(1866-1876; 1890-2013)

De Broeders van Huijbergen waren meer dan 130 jaar werkzaam in Breda. Zij betrokken hen eerste huis in 1866 in de St. Jansstraat en hielpen plebaan Stoop bij de oprichting van de eerste Katholieke jongensschool in Breda. In 2013 vertrokken de laatste broeders uit de Roland Holststraat en voegde zich bij de broedergemeenschap in Hijbergen.

Lambertusschool

Lambertusschool in de Keizerstraat

Enkele monumentale gebouwen, zoals de Franciscuskweekschool aan het Dr. Ingenhouszplein, de sociale werkplaats Don Bosco in de Oranjeboomstraat, de St. Jansschool voor speciaal onderwijs in de Verbeetenstraat met aangrenzend broederhuis in de Don Boscostraat, evenals het broederhuis met aangrenzende schoolgebouwen aan de Roland Holststraat getuigen nog van hun aanwezigheid. Een deel van de scholen waar zij de initiatiefnemers van waren is o.a. opgenomen in de Markenhage aan de Emerstraat.

Hun activiteiten bleven niet beperkt tot binnen de schoolmuren. Het ging hen om een zo goed mogelijke ontplooiing van de jeugd, en daartoe behoorde sport, muziek, vakantiewerk, toneel en zang, maar ook godsdienst. Er zou heel wat over te vertellen zijn maar we hebben vooral gekeken naar de motivatie en de levenshouding waar deze inzet uit voort kwam.

Patronaat Barbaraparochie

Patronaat van de St. Barbaraparochie

Als broeders werd hun leven bepaald door de belangrijke beloften die bekend zijn als geloften van armoede, gehoorzaamheid en zuiverheid. Het zijn oude woorden waarvan de betekenis schuil kan gaan achter al het ruis dat ze oproepen. Toch blijft de inhoud van deze beloften verrassend actueel als je armoede kunt beleven als: je zelfvertrouwen steeds meer baseren op wat je bent en steeds minder op het hebt of doet. En gehoorzaamheid als: steeds beter leren luisteren zonder gevangen te blijven in je eigen sympathieën, vooroordelen en mening. En zuiverheid als een groeiproces naar een steeds meer belangeloze liefde, en daarmee de ander en alles wat echt waar is, steeds meer tot zijn recht laten komen.

Met hun levenshouding die door deze merkstenen gemarkeerd wordt staan de broeders in een eeuwenoude, internationale en interculturele traditie van mensen die op zoek zijn naar wat echt en duurzaam goed is.

school Leuvenaarstraat

School aan Leuvenaarstraat

De meest nabije traditie voor hen is de Katholieke traditie van Woestijnvaders, Monniken, bedelordes zoals de Franciscanen, Jezuïeten tot Vincentius en Don Bosco met hun liefdewerken. Ook binnen deze Katholieke traditie zijn weer diverse invalshoeken te beleven. De broeders waren gericht op concrete behoefte van de jeugd, en kwamen daar professioneel aan tegemoet door hun onderwijs en opvoeding. Dit werk was voor hen aan de binnenkant liefdewerk. Zij kwamen in beweging omdat ze geloofden dat deze mensen / kinderen belangrijk zijn in Gods ogen en daarom een menswaardige toekomst verdienen.

Wil je God, die een bron van liefde is, in je leven zijn gang laten gaan dan zul je hem de vrijheid moeten geven. Oude woorden zoals “onthechting”, “deemoed” en “versterving” hebben in de kern van de zaak met deze vrijheid te maken.

St. Lambertusscholen

St. Lambertusscholen

Misschien dat ook onze sociale betrokkenheid verrijkt kan worden met meer aandacht voor deze binnenkant.

Voor de broeders is en was het belangrijk om God, die grote onkenbare, steeds meer vrijheid te geven, en op die manier bij te dragen aan een wereld waarin mensen elkaar menswaardig kunnen ontplooien. Een wereld die in de taal van Jezus doet denken aan het Rijk Gods, d.i. een wereld waarin zijn invloed tastbaar aanwezig is.

door: br. Bram Hommel

Print Friendly, PDF & Email