Inburgeren is het allerbelangrijkste onderdeel dat een vreemdeling moet doormaken om in Nederland te kunnen aarden. Met de inburgering leert hij/zij gewoontes, gebruiken en het “normale leven” in zijn nieuwe land kennen. Inburgeren begint met kennis van de (in dit geval) Nederlandse taal, omdat dat de basis is om kennis over te dragen en om met elkaar te communiceren.
Enige kennis van de Nederlandse taal is noodzakelijk om b.v. vragen te kunnen stellen en de om antwoorden te kunnen begrijpen.
Maar ja het is niet eenvoudig om een zo’n complexe taal als het Nederlands te leren, dat vergt veel studie.
Naast het georganiseerd aangeleerd krijgen van de taalcomponenten is het vooral belangrijk om voldoende (veel) te oefenen. Bij dit oefenen van de Nederlandse taal, daar helpt het Mondiaal Centrum Breda bij. Het Mondiaal Centrum Breda, voorziet van tijd tot tijd in conversatielessen voor vluchtelingen/statushouders en (ongedocumenteerde) bewoners.
De conversatielessen worden klassikaal gegeven aan de hand van maatschappelijke en sociale onderwerpen. Maar ook wordt er tijdens de activiteiten zoals “Naald en Draad” maximaal Nederlands gesproken.
De hieronder opgesomde resultaten bewijzen dat het zin heeft om Nederlands te leren.
De vluchtelingen/statushouders, onder de hoede van onze conversatietrainer Anthony, zien hun inspanningen beloond worden.
- Majd heeft een baan als kapper en gaat naar de kappersopleiding bbl, mbo niveau bij Vitaliscollege. Hij heeft (bijna ) B1-niveau
- Anas Tabbara gaat op Fontys verder studeren in ICT. Hij is op Fontys afgestudeerd als Pre-bachelor. En heeft (bijna ) B2-niveau
- Mohannad Zkieh gaat mbo Ict doen in september. Hij heeft (bijna ) B1-niveau
Het Mondiaal Centrum Breda is trots op deze resultaten en feliciteert Majd, Anas en Mohannad met de door hen behaalde resultaten en bedankt Anthony voor zijn inzet feliciteert hem eveneens met het behaalde resultaat.
Tevens prijst het Mondiaal Centrum zich gelukkig met het feit dat Anthony heeft aangegeven om weer met een nieuwe groep te willen beginnen.
Lees hierna meer over de ervaringen van Anas Tabbara, gedurende zijn studieperiode.