Slavernij herdenking 2020
Sprekers tijdens de herdenking in de Franciscuskerk:
Kathleen Ferrier en burgemeester Paul Depla.
Kathleen Ferrier en burgemeester Paul Depla spreken op herdenking
Op zaterdag 4 juli van 14.00 uur tot 16.00 uur spreken het oude Kamerlid voor het CDA en dochter van de eerste president van Suriname Johan Ferrier en burgemeester Depla tijdens de tweede herdenking in Breda van de afschaffing van de slavernij. Deze keer zal het in de Franciscuskerk aan het Belgiëplein 4, gehouden worden vanwege het gemakkelijker kunnen hanteren van de coronamaatregelen. Daarom kunnen er slechts 100 personen aanwezig zijn, die zich van tevoren moeten aanmelden via slavernijherdenking@jaranu.com of bel 06-24618155. De sprekers, ieder vanuit zijn of haar invalshoek zullen ingaan op de Vrede van Breda op 31 juli 1667, waarbij de kolonie Suriname door de Engelsen aan de Nederlanders werd afgestaan in ruil voorde kolonie Nieuw-Amsterdam, het huidige New-York.
De initiatiefgroep herdenking en viering afschaffing van de slavernij bestaat uit een groot aantal maatschappelijke en kerkelijke organisaties zoals Mondiaal Centrum Breda, Stichting Marokkaanse jongeren, Augustinusparochie, Platform Caribische Nederlanders, Stichting Jara, Hart voor Breda-Noord en Amnesty International.
Er is een uitgebreid programma opgesteld, waaruit de veelkleurigheid van de organisatie blijkt.
Na het welkom door pater Rian Supardi van de SVD en afkomstig uit Indonesië volgen er toespraken door Kathleen Ferrier, burgemeester Depla en Roy Emanuels, Surinaamse Bredanaar en Hassan Lammou van de Stichting Marokkaanse Jongeren. Deze toespraken worden afgewisseld door liederen van Anouschka Stulting, muziek van de Surinaamse band Moksi Lobi en Surinaamse Indianendans en klederdracht. Ook Serafine en Loveness zullen voor een freestile dans zorgen. Het programma wordt afgesloten door Benjamin en Steffy met een salsa-dans, ontstaan vanuit de slavenperiode.
Het is van groot belang om het slavernijverleden in dit geval van Nederland te herdenken en ook de afschaffing te vieren, juist omdat dit pas vrij laat in 1863 gebeurde. Het duurde nog tien jaar voordat het ingevoerd werd in Suriname en de Antillen. Ook de relatie van slavernij met de Vrede van Breda is belangrijk om te weten.
Het is de bedoeling dat de initiatiefgroep zich ook gaat inzetten voor meer onderwijs over het thema slavernij en het aanverwante thema racisme op basisscholen. Meer informatie kunt u vinden op de website van www.mondiaalcentrumbreda of bellen naar het bovengenoemde telefoonnummer.