Vandaag stel ik u voor aan; Florentine, Wanda, Cis

Nou, u zou denken dat ik haast krijg, komt ze ineens met drie mensen tegelijk op de proppen.

Nee hoor, deze drie mensen runnen de bed, bad, brood -werkgroep.
Dit zijn Florentine, Wanda en Cis. Ook zij zijn alle drie benaderd (zoals wel meer mensen) door Jan Hopman met de vraag om ook in boeimeer een werkgroep “bad, bed en brood” op te starten. Florentine en Cis hadden op dat moment al ruim 10 jaar ervaring in het begeleiden van mensen in kansarme situaties . Ook met asielzoekers. Wanda was aan een studie als counselor bezig en werkte als vrijwilligster op de inloop in de wijk Biesdonk Na aanvankelijk met drieën en naast hen Jan Hopman, Bram, Martin en Rob Sloot, hieraan begonnen te zijn merkte zij al gauw dat het een hele bulk werk inhield. Zij wilden immers niet alleen “bed, bad en brood” leveren maar ook begeleiding van hun toekomstige doelgroep. Er werd beraadslaagd. Ze besloten een betaalde kracht erbij te vragen voor het vaak complexe en ook veel administratief werk. Voorgelegd aan het bestuur kregen zij hiervoor toestemming Dat bleek een goede zet. Het werd een stuk overzichtelijker en gaf dus de broodnodige rust. Op deze administratieve plek kwam Vincent. Nu konden zij hun aandacht richten op de beoogde doelgroep en hen de begeleiding geven die zij nodig hadden. Die doelgroep bestaat uit de mensen die nog hun laatste kans afwachten om van de rechter een positieve uitslag te horen aangaande hun verblijf hier.
Het is dus tegenwoordig niet meer BBB. Maar BBB en B de vierde B staat dus voor begeleiding

Alle drie deze vrouwen brachten hun eigen ervaring mee die ze in hun baan al hadden opgedaan. Ze ontwikkelden diverse activiteiten die het ledig wachten op de uitspraak voor de mensen draaglijk maakten. Bijvoorbeeld met taalcursussen waarvoor de mensen naar de bibliotheek gaan. Dit is op zich al een oefening in integreren. Zo’n onderneming lijkt onbetekenend maar zoiets prikkelt je, je wordt uitgedaagd je capaciteiten te gebruiken. En dat geeft voldoening. Zo was er een vrouw die ook in dit project meedeed. Zij merkte dat ze het moeilijk vond zaken te onthouden. Ze heeft op een gegeven moment de methode voor zichzelf bedacht; Ik neem per dag één woord en dat moet ik aan het eind van de dag kunnen a) uitspreken, b) gebruiken en c) schrijven,
Het is geweldig als je merkt dat de mensen gemotiveerd zijn en ouw hulp beantwoorden met goede resultaten. Florentine, Wanda en Cis en hun collega’s zetten hun schouders eronder., De dames mogen dan wel met pensioen zijn, van stilzitten is geen sprake.

Door Anneke Rasink

Print Friendly, PDF & Email