Lezing: Terugkijken op slavernij in de Molukken

22 juni 2022 van 19:30 – 22:00 uur

Terugkijken op slavernij in de Molukken

Lezing van Wim Manuhutu

BREDA – Bij Nederlanders van Surinaamse en Antilliaanse afkomst staat de hele maand juni in het teken van de slavernijherdenking. Telkens op 1 juli wordt Keti-Koti (letterlijk: ketenen gebroken) gevierd, een van oorsprong Surinaamse feestdag wegens de afschaffing van de slavernij.

Verdrag van Breda

Om die reden houdt Drs. Wim Manuhutu, historicus en docent aan de Vrije Universiteit, op woensdag 22 juni om 19.30 uur in het Mondiaal Centrum Breda aan de Roland Holststraat 71, een lezing. Hij zal ingaan op de gebeurtenissen die zich in de slavernijperiode afspeelden op het Molukse eiland Run, één van de vele Banda eilanden. Die kwam na vele veld- en zeeslagen tegen de Engelsen bij verdrag van de Vrede van Breda (1667) uiteindelijk in handen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Koloniaal verleden

Vanuit zijn vakgebied, maar ook als voormalig directeur van het Molukse Historisch Museum in Utrecht weet hij als geen ander te vertellen wat zich daar in de koloniale tijd heeft afgespeeld. Onder de titel: Toma Terus (Steeds vooruit, nooit opgeven) legt hij uit wat de heren van Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in de persoon Jan Pieterszoon Coen als gouverneur-generaal, omwille van de handel de inwoners van het eiland Run heeft aangedaan.

Handelsmonopolie

Ondanks de overname en het opgelegde verbod bleven de eilandbewoners toch handel drijven met de Engelsen. Om het handelsmonopolie voor nootmuskaat, foelie en kruidnagel op de Banda eilanden te verkrijgen greep Jan Pieterszoon Coen zo gewelddadig in dat duizenden inlanders om het leven kwamen en/of van huis en haard werden verjaagd. Wim Manuhutu geeft in zijn lezing aan waarom en hoe zich dat op de Banda eilanden heeft kunnen afspelen en welke gevolgen dat had, met name op het eiland Run.

Aanrader

“Hiermee levert Wim Manuhutu een bijdrage aan het openbaar maken van een pijnlijk verleden van de Banda eilanden”, laat de Bredase Molukker Crams Nikijuluw desgevraagd weten. “En de realiteit is dat na zoveel eeuwen onderdrukt te zijn de bevolking nog steeds niet in vrijheid leeft. De mensenrechten worden structureel geschonden. De Javaanse dominantie op de Molukken is sterk voelbaar en zichtbaar. Het ideaal voor een ‘Vrij Molukken’ leeft hier in Nederland nog steeds voort onder de jongeren van de derde en vierde generatie.”

De lezing is gratis bij te wonen maar de aanbeveling is om je aan te melden via gastvrouw@mondiaalcentrumbreda.nl

foto: Wim Manuhutu