KETI KOTI: Herdenking slavernij en viering Afschaffing slavernij
Activiteiten op 30 juni en 1 juli 2022
Viering afschaffing en herdenking slavernij
“Eendrachtig werken aan begripvolle samenleving”
BREDA – Jaarlijks staat de maand juni in het teken van de herdenking van de slavernij die op 1 juli, de dag van Keti Koti (verbroken ketenen), met een viering wordt afgesloten. Op deze van oorsprong Surinaamse feestdag wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. In Breda vindt dat plaats bij het Vredesduif kunstwerk op het Groenendijkplein tegenover het winkelcentrum Hoge Vugt. De slavernij herdenking vindt een dag eerder in de Sint-Antonius kathedraal plaats.
Nog niet iedereen is er zich van bewust dat het slavernijverleden eigenlijk elke Nederlander aangaat. Omdat dit in de Bredase gemeenschap niet anders is, organiseert de stichting Herdenking Afschaffing Slavernij Breda (HASB) elk jaar rond deze tijd een slavernij herdenkingsbijeenkomst en een viering van de afschaffing.
Onder het motto: “Eendrachtig werken aan begripvolle samenleving” worden de komende dagen de volgende bijeenkomsten gehouden.
Herdenking slavernij
Donderdagavond 30 juni tussen 19.00 tot 21.00 uur in de Sint Antonius Kathedraal van Breda de slavernij herdenking. Presentator is Dave Ensberg, oud-Bredanaar, die in 2012 een lezing hield op de Bredase herdenkingsbijeenkomst van de Kristallnacht. Meerdere sprekers zullen hun verhaal doen over de slavernij. Naast burgemeester Paul Depla zullen ook Noraly Beyer, oud-nieuwslezeres en presentatrice (NOS) en Joyce Sylvester een toespraak houden.
Joyce was de eerste vrouwelijke Surinaamse burgemeester in Nederland en auteur van het boek ‘Bent ú de Burgemeester?’ Met dat boek daagt ze anderen uit eens na te denken over onze vooroordelen. Noraly is momenteel lid van een klankbordgroep die met De Nederlandsche Bank (DNB). Zij zal haar licht laten schijnen over diversiteit in de Nederlandse media.
Viering afschaffing slavernij
Deze viering vindt plaats op vrijdag 1 juli bij de Vredesduif op het Groenendijkplein in Breda-Noord, van 19.00 tot 21.00 uur. Wanneer het weer dit niet toelaat, wordt er uitgeweken naar de Sint Franciscus kerk op het Belgiëplein. De Antilliaanse dansgroep Los Norteños bijt het spits af en gaat met een feestelijk karakter al dansend de weg op naar de vrijheid. De jonge Bredase politicus Bertrand Vokpomapa houdt een toespraak en de Surinaamse verhalenverteller Roy Emanuels is uitgenodigd om er zijn steentje bij te dragen. De avond eindigt met het interculturele koor Bondeko van Len Vermeulen, de Surinaamse groep Lord Fender en Jan Prince en de Indische dansgroep Sekur Ayu.
De entree is voor beide avonden gratis en bij de viering zijn versnaperingen te verkrijgen tegen een kleine vergoeding. Meer informatie is te vinden op Internet: www.VASB.nl