Miljoenen lijden ‘extreme honger’

Uit: De Telegraaf TEL AVIV (16 februari 2019) – Van: onze correspondent

Fatima Qoba is een tiener met het gewicht van een peuter. Het Jemenitische meisje bereikte deze week, na jaren van verhongering, eindelijk een kliniek in haar oor oorlog verwoeste land. De 12-jarige is zo zwak – ze weegt minder dan 10 kilo – dat ze er door haar zus naartoe werd gedragen. „Al haar vetreserves zijn opgebrand; ze heeft alleen nog maar botten”, aldus Makiah al-Aslami, de baas van de kleine kliniek waar dit jaar al veertien mensen door ondervoeding stierven. Fatima moest door Saoedische bombardementen haar huis verlaten en leefde de afgelopen tijd met haar vader, broers en zussen onder een boom, overgeleverd aan de elementen. Het kleine beetje eten dat ze kreeg, was afkomstig van buren en familieleden.

Liefst 3,2 miljoen kinderen in Jemen hebben medische behandeling nodig wegens ondervoeding, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Verenigde Naties. ’s Werelds grootste humanitaire catastrofe wordt bovendien alleen maar erger. Een kleine greep uit de getallen: 24 miljoen Jemenieten hebben hulp nodig (80 procent van de bevolking), van wie 14,3 miljoen acuut. Zeker 10 miljoen mensen leven in ‘extreme honger’, bijna 18 miljoen hebben geen toegang tot schoon drinkwater, terwijl 3,3 miljoen ontheemd zijn. Het land zweeft al tijden op de rand van een hongersnood. Door het geweld is hulpverlening schier onmogelijk. Zo ligt er in een silo in de haven van Hodeida genoeg graan om 3,7 miljoen mensen een maand lang te voeden, maar door het geweld kan het niet verspreid worden en ligt het er weg te rotten. Er is nog wel voedsel in Jemen, maar de meeste mensen hebben simpelweg geen geld om het te kopen.

Een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië probeert in Jemen met geweld het oude regime te herstellen, dat in 2014. door pro-Iraanse rebellen omver werd geworpen. De uitzichtloze oorlog, die maar weinig mensen op hun netvlies hebben staan, is meer en meer onderhevig aan kritiek. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil nu dat de VS de militaire steun staakt.

De uitgemergelde Fatima is slechts een enkel voorbeeld van de vele kinderen en pasgeborenen die wereldwijd slachtoffer zijn van gewapende conflicten. Elke dag sterven ruim 300 baby’s aan de gevolgen van oorlog, aldus een rapport van hulporganisatie Save the Children. Ook leven er meer dan 400 miljoen kinderen in conflictgebieden, het hoogste aantal in meer dan zo jaar tijd. Het rapport ‘Stop de oorlog tegen kinderen’ specificeert tien landen: Jemen, Syrië, Zuid-Soedan, Somalië, Nigeria, Mali, Irak, Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Afghanistan. Daar kwamen van 2013 tot 2017 zeker 550.000 baby’s om. De cijfers zijn gebaseerd op data van de VN. Het werkelijke aantal slachtoffers is hoger, aangezien naar een bepekt aantal conflicten werd gekeken. Ook zijn de VN-cijfers over de dodentallen in bijvoorbeeld Syrië en Jemen hopeloos achterhaald. Het rapport wijst er ook op dat kinderen steeds vaker expliciet een doelwit vormen van de strijdende partijen. Zij maken deel uit van een militaire tactiek om de tegenstander te verzwakken. Ook zijn kinderen op grote schaal slachtoffer van seksueel geweld en worden zijn meer en meer ingezet als kindsoldaten.