Het MCB gaat ook voor duurzaam

Isolatie loont

Het Mondiaal Centrum Breda is ook begaan met het klimaat. Daarom investeren we komend jaar flink in isolatie van ons pand aan de Roland Holststraat. Ramen en kozijnen zijn opgeknapt en het 366 m2 grote dak wordt voorzien van een dik pak isolatie. ” Alles bij elkaar besparen we naar schatting 3000 m3 gas per jaar, weet bestuurslid Hans Hulsebosch. Dat is ruim de helft van ons verbruik en staat gelijk aan een besparing van 5,6 ton C02″.

5,6 ton C02 dat is net o veel als het jaarlijkse gasverbruik van 2 huishoudens. Dat compenseer je met de aanplant van tussen de 175 en 260 bomen.

Voorkomen is natuurlijk beter dan compenseren. Samen met Winters Bouw pakken we komende maand het dak aan. Eerder dit jaar hielpen ze ons al enorm met een mooie schuifwand. Die deelt een grote ruimte in tweeën. Niet perse de hoofdreden voor het plaatsen, maar bij kleine groepen spaart de wand wel veel stookkosten uit. ” Zo maken we samen het beste van de corona-tijd”, zegt Hulsebosch. ” Naast Winters Bouw zijn we goed geholpen door de mensen van ‘one big smile’. Die schilderden de hele benedenverdieping fris wit”.

Beter voor het klimaat is natuurlijk ook beter voor de mensen. Alles hangt immers met alles samen, Mensen vluchten al lang niet meer alleen voor oorlog en ellende. De migratie van mensen gaat meer en meer samenhangen met de klimaatverandering. Droogte, mislukte oogsten, overstromingen, stormen: allemaal redenen om op drift te raken en je heil elders te zoeken. Volgens een onderzoek van de wereldbank (2018) zullen er over 30 jaar naar schatting 140 miljoen mensen uit Afrika ten zuiden van de Sahara, Zuid-Azie en Latijns Amerika ontheemd zijn als gevolg van door klimaat veroorzaakte spanningen. Hulsebosch: “Alle beetjes helpen, ook dat beetje van ons”.

Voor de verbouwing is financiering aangevraagd bij het VSB-fonds, het PIN-fonds en het Oranjefonds. De financieel besparing per jaar komt neer 2.500 euro. Geld dat we goed kunnen gebruiken voor al onze activiteiten voor ongedocumenteerden, statushouders en iedereen in de marge van de samenleving.

Print Friendly, PDF & Email