Vasten in het Jodendom, Christendom en Islam

Op donderdag 2 mei organiseerde Sazan Melko een interessante bijeenkomst voor het maatjesproject voor de maatjes en de nieuwe bewoners.
Het was een druk bezochte bijeenkomst waar eerst gezellig gegeten werd.

Daarna legde Jan Hopman bij afwezigheid van Philip Soesan de drie belangrijkste Vastendagen uit bij de Joden:

  • De Grote Verzoendag Jom Kimpoer
  • de Dag van de Verwoesting van de tempel en
  • de dag die voorafgaat aan het Poerimfeest.

Diaken Ben Hendriksen van de Maria Magdalenaparochie legde het katholieke gebruik van Vasten op Aswoensdag en Goede Vrijdag uit in de veertigdagentijd. Verder wordt het aangeraden om op vrijdag geen vlees te eten.

Rashad Willemsen van Surplus Welzijn legde uit wat de betekenis van het vasten bij de Islam is met als bijzondere maand de Ramadan, waar van zonsopgang tot zonsondergang niet gegeten en gedronken mag worden behalve voor zieken, mensen met een geestelijke beperking, zwangere vrouwen en kinderen.

De overeenkomst tussen de religies was dat Vasten tot een verdieping van het religieus en dus ook persoonlijk leven leidde en dat de verhouding tot God vernieuwd wordt.

Daarna legde een vertegenwoordiger van de Nederlandse Turkse stichting nog uit over hun activiteiten en de organisatie van iftar (het verbreken van het vasten iedere avond), die ze op de Speelhuislaan voor iedereen organiseren.

Het was al met al een geslaagde bijeenkomst waar zeker bijgedragen is aan het respect voor elkaar wat geloof betreft.

[Best_Wordpress_Gallery id=”322″ gal_title=”Overeenkomst vasten religies”]