Viering Kristallnacht 2020, ook in een covid19 uitvoering

9 november 2020

Op maandag 9 november wordt in Breda elk jaar de Kristallnacht herdacht. Een initiatief van Stichting Kristallnacht Herdenking Breda e.o. Door COVID 19 is het dit jaar niet mogelijk een fysieke herdenking te organiseren.

Om de Kristallnacht te herdenken zullen op maandag 9 november tussen 19.30-19.45 uur de klokken luiden van de Grote kerk, het Begijnhof, de Waalse Kerk, het Klokje Jan en de klokken van de Antonius kathedraal

De Kristallnacht was een door de nazi’s georganiseerde pogrom gericht tegen de Joden in Duitsland. De Kristallnacht vond plaats in de nacht van 9 op 10 november 1938. In heel Duitsland werden Joden aangevallen, er werden 267 synagogen in brand gestoken en ongeveer 7500 winkels en bedrijven van Joden vernield. Ook Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden. Het werd de brandweer verboden om de branden te blussen. Tijdens de Kristallnacht werden 92 Joden vermoord. Ook in Oostenrijk en Sudetenland werden Joden aangevallen en hun bezittingen vernield. Nazipropagandaminister Joseph Goebbels wordt gezien als het brein achter de Kristallnacht.

De naam Kristallnacht verwijst naar het vele glaswerk dat tijdens deze aanvallen werd vernield.

Print Friendly, PDF & Email