Verslag: Herdenking en Viering afschaffing Slavernij in Breda was een groot succes

Het Mondiaal Centrum Breda onderschrijft de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij en ondersteunde en nam deel aan deze activiteit.

De herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij was een groot succes. Het thema van dit haar  was eendrachtig werken aan een begripvolle samenleving Voor het eerst was de herdenking en de viering gesplitst.

Herdenking:

Op donderdag 30 juni waren er inleidingen door Noraly Beijer, oud omroepster, door de eerste  vrouwelijke zwarte Surinaamse burgemeester Joyce Silvester (zie BndeStem) en door burgemeester Paul Depla. Burgemeester Paul Depla onthulde dat er in 2024 een monument ter gedachtenis aan het slavernijverleden geplaatst zou worden met ondersteuning van de gemeente Breda. Het was een indrukwekkende gebeurtenis, waarbij ook de plaatselijke Molukse groep El Sinar (zonnestraal) mooie liederen ten gehore bracht. Het geheel werd gepresenteerd door Dave Enzberg, directeur van Jantje Beton, maar sinds jaar en dag zich inzettend voor de strijd voor een plaats voor alle culturen. Er waren 60 personen aanwezig in de kathedraal.

Viering:

De viering van de afschaffing van de slavernij vond plaats op Keti-Koti-dag zelf. Het was een gezellige bijeenkomst op het Groenendijkplein bij de V die geopend werd door een brassband met een flitsende show. Het geheel werd op een ludieke manier  gepresenteerd door de penningmeester van de Stichting Herdenking en Viering Afschaffing Slavernij. De secretaris Eric Heinze hield een pleidooi voor het verbeteren van het onderwijs te beginnen met de basisscholen. Ook de in Centraal Afrika geboren Bertrand Vokmopa hield zijn verhaal over hoe hij als kleine jongen met zijn gevluchte Vader naar Nederland was gekomen. Ook de bekende Surinameverteller Roy Emanuels vertelde een aangrijpend verhaal.

Het geheel werd opgeluisterd door een Surinaamse band en Antilliaanse en Indische dansgroepen en het multiculturele koor Bondeko. Er waren meer dan 125 personen op deze viering afgekomen. De organisatie verliep perfect zeker met de ondersteuning van het verpleegtehuis Raffy, waar Indische en Molukse ouderen wonen. Ook zeker 10 vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat alles in goede banen verliep en binnen  een uur was alles helemaal opgeruimd

Bestuur H.A.S.B. (Herdenking Afschaffing Slavernij Breda)

Jan Hopman, voorzitter

Eric Heinze, secretaris

Philip Oronsaye.

Artikel herdenking en viering afschaffing slavernij

Bekijk en geniet van onderstaand video-verslag van de Herdenking en Viering van de Afschaffing van de Slavernij.

Met dank aan: Gieskes Media

gieskesmedia@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email