Op de woensdag in de Vredesweek kwam de Mobiel Theater Geurend Hooi uit Leiden naar het Mondiaal Centrum.
Ze speelden “Onder Anderen”. Daarin onderzoeken de acteurs welke verborgen vooroordelen of angsten mensen voor elkaar hebben als ze op straat, in de wijk of op school ‘onder anderen’ zijn.

korte inhoud

Drie personages komen aan het woord: een moeder met een tienerdochter, en een Syrische buurman. De moeder is de goede Nederlander: altijd maar helpen, maar ze slaagt er niet in te luisteren naar wat de ander zegt. De dochter heeft een vriendin Yasmin, wier broer naar Syrië is vertrokken omdat hij in Nederland zich verstoten voelt. En de buurman probeert duidelijk te maken dat hij hier al jaren woont, en niet meer nodig heeft dan dat hij serieus wordt genomen als buurman, in plaats van als vreemdeling.
Intussen krijgt de dochter berichtjes over Yasmins broer. Zijn oom is hier gearresteerd omdat hij zijn neefje geld heeft gestuurd om eten te kopen. Is dat nu hulp aan een terroristische organisatie? Dat denkt moeder. En dochter zegt: die jongen heeft honger. Zou jij dat niet voor mij doen? En: Yasmins broer komt weer thuis. Gelukkig! O ja? Een jihadist die hier naar toe komt? En zijn zusje dan? Zo blijven er veel vragen open.

discussie

Er volgde een heel goede nabespreking, waarbij ieders verlegenheid met de aangesneden zaken aan de orde kwam. Zoals: hoe komen we met elkaar in contact? Ik pik er één tip uit die me erg aansprak. En mevrouw vertelde: “Op de markt bij de viskraam zag ik een vrouw een vis kopen die ik niet kende. Ik vroeg: ‘hoe maakt u die klaar?’ We kregen een heel leuk gesprek over koken en culturen. En ze gaf me veel goede raad.”
Zelf heb ik het de volgende dag ook geprobeerd. Probeert u het ook maar: het werkt fantastisch!

Print Friendly, PDF & Email