Lezing: Backer en Rueb

Verhaal over moed en doorzettingsvermogen

Backer & Rueb:

‘Verhaal over moed en doorzettingsvermogen’

Het Mondiaal Centrum Breda blikt terug op het roemruchte verleden van machinefabriek Backer & Rueb aan de Speelhuislaan in Breda. Donderdag 3 november is oud-werknemer en vakbondskaderlid Frans van der Grinten uitgenodigd een lezing te geven, getiteld ‘Ontstaan, bloei een teloorgang van Backer & Rueb’.

Machinefabriek Backer & Rueb/Machinefabriek ‘Breda’ (1860-1993) is één van de markantste en grootste industriële ondernemingen van Breda geweest. Gevestigd in de binnenstad en later in de Belcrumpolder, met in 1968 liefst 1800 medewerkers in dienst, was de fabriek eerst eigendom van de ondernemingen Electron en I.E.O in Breda. Sinds 1968 was Backer & Rueb onderdeel van de Rijn-Scheldegroep, in 1970 van Rijn-Schelde-Verolme.

Industriepolitiek
Frans van der Grinten geeft een inkijkje in de ontwikkeling van het bedrijf en de Nederlandse industriepolitiek in de jaren ’60 en ’70, die zou leiden tot de oprichting en ondergang van RSV en uiteindelijk ook van de machinefabriek. Van der Grinten was van 1979 tot 1987 werkzaam bij Backer & Rueb, OR- en vakbondskaderlid en mede-initiatiefnemer en organisator van de langste bedrijfsbezetting uit de Nederlandse geschiedenis, die van Backer & Rueb.

Een verhaal over moed
Werknemers namen in 1983 de bedrijfsvoering over, terwijl de directie onder hoogspanning werkte aan het overlevingsplan van het bedrijf. ‘Een verhaal over moed en doorzettingsvermogen van gewone mensen, de betrokkenheid van de Bredase bevolking en politieke besluitvorming en intriges op nationaal en lokaal niveau’.

De lezing wordt gehouden op 3 november (inloop vanaf 19:30 uur) in het:

Mondiaal Centrum Breda,

Roland Holststraat 71,  Breda,

Na afloop is er gelegenheid vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan over het industriële verleden van de stad.

Machinefabriek Breda
Print Friendly, PDF & Email