Kristallnachtherdenking met stille tocht

via kathedraal, synagoge, artikel 1 monument naar Moskee Arrahman.

Op donderdag 8 november om 19.30 uur en niet op 9 november vanwege het begin van de sabbat spreekt de oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen tijdens de Kristallnachtherdenking in de kathedraal van Breda aan de Sint Jansstraat. Het is dit jaar 80 jaar geleden te weten op 9 november 1938 dat de Kristallnacht plaatsvond in Duitsland en Oostenrijk en dat wordt door de Stichting Kristallnachtherdenking Breda op een uitgebreide manier herdacht.
Er werden toen 1400 synagogen in brand gestoken en gesloopt Ongeveer 7500 winkels en bedrijven van Joden werden vernield. Ook Joodse huizen, scholen en begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden.

Het thema van dit jaar is: Herdenken is opnieuw Nadenken en zal door dhr. Job Cohen geactualiseerd worden op de hedendaagse problematiek van het samenleven, waarbij hij meer zal pleiten voor een dialoog tussen mensen en groeperingen dan voor een debat.

  • De avond begint om 19.00 uur met liederen door het Koor tegen de Wind mee en studenten van het Cingelcollege zullen gedichten voorlezen.
  • Na de lezing van dhr. Cohen is er vanuit de kathedraal een stille tocht naar de joodse synagoge in de Schoolstraat. De klokken van kathedraal, Grote kerk en Waalse kerk zullen dan luiden.
  • Bij de ingang van de joodse synagoge zal Philip Soesan spreken over het leven van Barend Cohen die gemeenteraadslid was voor de SDAP in Breda totdat de oorlog uitbrak en die in het concentratiekamp Sobibor op 9 april 1943 omgekomen is en naast de synagoge woonde.

Verder zijn er op 8 november in Breda de navolgende activiteiten in relatie tot de Kristallnacht-herdenking 2018:

  • Vanaf heden tot en met 9 november in de Nieuwe Veste een expositie getiteld: “Verdwijning in het Paradijs” van Sam Drukker in de gangen van de Nieuwe Veste
  • Een film van Rolf Orthel draait er doorlopend met interviews met herinneringen van joodse kinderen aan de Tweede Wereldoorlog en met Amsterdamse kinderen die met ouderen over de oorlog spreken.
  • Daarnaast draaien er om 13:30 uur “Anne Frank en om 15:30 uur: `Homecoming´ in het Chassé theater/cinema.
  • Van 15:00 uur tot 17:00 uur een symposium in de aula van het Stedelijk gymnasium
  • is er om 17:30 uur een herdenking bij het Joodse monument gelegen aan het Wilhelminapark.
  • In het park Valkenberg zal het gecombineerde studententheater van Avans en BUAS een korte voorstelling gegeven.
  • Daarna wordt voor het eerst de Marokkaanse moskee bezocht aan de Archimedesstraat waar de in Marokko geboren Jood Abraham Levy zal spreken over het samenleven van Joden en Islamieten in Marokko.

Voor meer informatie over het programma zie www.kristallnachtherdenkingbreda.nl

Print Friendly, PDF & Email