Herdenking en Viering Afschaffing Slavernij in Breda 2022

30 juni 2022
en
1 juli 2022

Vrijdag 1 juli vieren we in Nederland Keti Koti: de verbroken ketenen. In Breda herdenken en vieren we voor de vierde keer de afschaffing van de slavernij. Het thema van dit jaar is “Eendrachtig werken aan een begripvolle samenleving”.

Op 1 juli 1863 is de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen officieel afgeschaft. Nederland is een van de laatste Europese landen die de slavernij afschafte. Er zijn vele generaties die nooit vrijheid hebben gekend.

Gezamenlijk verleden

Stichting Herdenking Afschaffing Slavernij Breda (HASB) is in het leven geroepen om binnen de Bredase gemeenschap meer kennis over dit onderwerp te verspreiden en daarmee meer bewustwording te creëren. Nog niet iedereen is er zich van bewust dat het slavernijverleden alle Nederlanders aangaat. Gelukkig is er een groeiend tendens om dit gezamenlijke verleden te bespeuren en onszelf hiermee te confronteren.

Programma

Donderdagavond 30 juni

vindt de Herdenking plaats van 19.00 tot 21.00. Er zullen meerdere inspirerende sprekers hun verhaal doen in de Sint-Antoniuskathedraal in de Sint Janstraat in Breda. Joyce Sylvester bijvoorbeeld, zij was de eerste vrouwelijke Surinaamse burgemeester in Nederland en auteur van de vorig jaar verschenen biografie Bent ú de Burgemeester? De titel van haar boek is een vraag die Sylvester hoorde van een man die niet kon geloven dat een zwarte vrouw burgemeester is. Met haar verhaal daagt ze uit om na te denken over onze vooroordelen.
De herdenking wordt gepresenteerd door Dave Ensberg, auteur van het inspirerende boek Bezielde beschaving. Ook zal onder anderen oud-nieuwslezeres en presentatrice (NOS) Noraly Beyer spreken, een belangrijke stem voor diversiteit in de Nederlandse media, en burgemeester Paul Depla van Breda over het thema slavernij in relatie tot de stad.

Viering op vrijdag 1 juli

De viering van vrijdag 1 juli, van 19.00 tot 21.00 uur, vindt plaats bij de Vredesduif op het Groenendijkplein in Breda-Noord en begint met de Antilliaanse dansgroep Los Norteños. Zij presenteren al dansend de weg naar de vrijheid met een feestelijk karakter. Daarna spreekt onder anderen de jonge Bredase politicus Bertrand Vokpomapa. De avond eindigt met het interculturele koor Bondeko van Len Vermeulen, de Surinaamse groep Lord Fender en Jan Prince, de Indische dansgroep Sekur Ayu, en Surinaamse verhalenverteller Roy Emanuels.

Voorafgaand aan de herdenkingsdagen was er op 9 juni al een lezing van Dr. Karwan Fatah Black, docent koloniale geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, in het Mondiaal Centrum Breda. Hij schreef het boek Slavernij en Beschaving, Geschiedenis van een paradox.

De entree is voor beide avonden gratis en bij de viering zijn versnaperingen te verkrijgen tegen een kleine vergoeding.

Voor informatie kunt u terecht bij het secretariaat HASB: Eric Heinze, 0641363003 of eehheinze@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email