De ‘broodengel’ en ander Goed Volk
BREDA – De ‘broodengel’ wordt ze wel genoemd, Nandi Tollenaar uit Prinsenbeek. Wekelijks levert ze bij zo’n dertig adressen in Breda brood af bij mensen die niet goed rond kunnen komen. Het brood haalt ze de avond van te voren op bij een gulle gever die anoniem wil blijven. Dat doet ze als sinds 2004. Zoals ze zich ook al jaren als vrijwilliger inzet voor andere goede doelen.
Tollenaar is een van de ‘helden van Breda’ die geportretteerd worden in het boek Goed Volk dat zaterdag officieel verschijnt. In vijftien verhalen komen mensen uit Breda en omgeving aan het woord die zich al jarenlang en soms vele uren per week onbaatzuchtig inzetten voor anderen.
De hoofdpersonen zijn mensen die vaak zelf ook het nodige leed hebben moeten overwinnen. Nandi Tollenaar overwon een ziekte, heeft een tijd in armoede moeten leven, verloor een van haar kinderen en werd overvallen. En dat is nog maar een deel van het verhaal.
Aangrijpend
Haar verhaal werd opgetekend door de Bredase schrijver/journalist Carl Mureau. “Ik werk al dertig jaar in de journalistiek, maar zo’n aangrijpende verhaal had ik nog nooit gehoord,” aldus Mureau vorige week bij een bijeenkomst op de KMA in Breda waar de hoofdpersonen centraal stonden en het boek officieus werd gepresenteerd.
Andere schrijvers die meewerkten aan het boek zijn Dorien Bastiaans, Robert Daniels, Didie Schackman, Joyce van Zijl-Lak en Anita van der Helm. De laatste is tevens initiator van het hele project, dat onder de vlag valt van Stichting Present.
Uit meer dan dan honderd aanmeldingen voor het project zijn uiteindelijk vijftien verhalen geselecteerd. In sommige verhalen komen meer mensen aan bod, zoals in het stuk over Jan Nagelkerken en Henk Willemsen die in de jaren vijftig/zestig als militair werden uitgezonden naar het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea. Daar raakten ze zeer begaan met het lot van de Papoea’s, waar ze zich nu al meer dan dertig jaar voor inzetten.
Zwakkeren
Andere verhalen spelen zich dichter bij huis af, zo gaat Jan Hopman al jaren de barricaden op voor de zwakkeren in de stad, zet Erna Smeekens zich in voor bijstandsgerechtigden en hangen er dankzij Piet Matheeuwsen AED’s door heel Breda.
Bijzonder is ook het verhaal van oud-leraar Wim Mol, die sinds de jaren tachtig duizenden mensen ontving in het souterrain van zijn woning waar hij het Museum voor Oorlog & Vrede had opgezet. Vorig jaar is hij op 86-jarige leeftijd met het museum gestopt. Zelf heeft hij het verschijnen van Goed Volk net niet meer mee kunnen maken, want vorige maand is hij overleden. Op de besloten bijeenkomst vorige week nam Ricky Mol, weduwe van Wim Mol, het eerste exemplaar in ontvangst.
Officiële presentatie
Zaterdag volgt een officiële bijeenkomst om 17.00 uur bij Boekhandel Van Kemenade & Hollaers aan de Ginnekenweg 52/54 in Breda. Daar wordt het boek overhandigd aan VVD-politicus Klaas Dijkhoff. In de boekhandel is Goed Volk verkrijgbaar voor 22,50 euro en het kan ook besteld worden via de site heldenvanbreda.nl
Uit: BNdeStem d.d. 22 september 2018
Door: Paul Verlinden
Artikel in BNdeStem
[Best_Wordpress_Gallery id=”140″ gal_title=”Helden van Breda 2018″]